Pluton - Lavirint naše duše

Autor: Milana Đurašinov komentara 0 Uticaji Plutona

 

Pluton je rimski bog podzemlja, grčki bog Had. Ime Pluton potiče od grčke reči ploutos, što znači bogatstvo. Pluton u astrologiji predstavlja silu koja upravlja velikim promenama geoloških razdoblja i vrsta, unutrašnjom strukturom materije, svetom atoma, osvajanjem svemira. Pluton je simbol suštinske obnove, naše sposobnosti da izrastamo kroz krize, da se razvijamo transformišući se uvek iznova, i pri tome postavljamo ličnost na nove temelje a odbacujemo štetne i nebitne elemente. Efekat njegovog uticaja podjednako je nepredvidiv i iznenadan poput uticaja Urana ili Neptuna.

Pluton je, dakle, transpersonalna ili metafizička planeta, što znači da ima kolektivan efekat, odnosno, deluje na nivou kolektivno nesvesnog. Dovodi se u vezu s Škorpijom i sadržajima osme kuće zodijaka, a obe se mogu odnositi na mračnije aspekte života. Simbolizuje evoluciju čoveka. Neke ključne reči za Pluton su: snaga, intenzitet, kriza, želja, eliminacija, smrt, podmlađivanje, ponovno rođenje i metamorfoza.

Pluton objedinjuje krajnosti, pa je otuda uništitelj i tvorac. On upravlja rođenjem, smrću, strahom od smrti, katastrofama, podsvešću i značajnim psihološkim promenama. On vlada vidovitošću, okultizmom, spiritizmom i vlada onostranim dimenzijama stvarnosti gde obitavaju duhovi i senke.

Iz ugla psihoanalitičke astrologije, Pluton, vladar tame, predstavlja simbol najdubljih delova naše duše, koji svi zajedno čine iskonski mrak duše, odnosno najarhaičnije slojeve psihe. Tu su prisutne tendencije pobune, teskobe, apsurda, ništavila, smrti... To je onaj spektar naše duše koji dodirujemo u određenim životnim trenucima kada treba da se suočimo sa sopstvenim zmajem ( kako to definiše Jung ), i koji nas poziva da razvijamo svest o nevidljivom, otkrivamo tajne o sebi i uspostavimo kontrolu nad najdubljim delovima psihe. U tom smislu na psihološkom planu, dešava se usklađivanje našeg ega sa najdubljim istinama našeg bića. Ukoliko odbijemo da se integrišemo s tim najdubljim delovima, da se suočimo sa sopstvenim strahovima, unutrašnji nemir ruši našu ravnotežu dok strahovi počinju da kontrolišu nas, a ne mi njih.

Položaj Plutona u okviru vaše natalne karte igra značajnu ulogu jer, u zavisnosti od dobrih ili loših aspekata s ostalim vašim planetama, ukazuje na to da li ćete u odsutnim trenucima u vašem životu krenuti konstruktivnim ili destruktivnim i autodestruktivnim putem. Podjednako je značajno proveriti Plutonove aspekte s ostalim planetama u natalnom, kao i u uporednom horoskopu, budući da govori mnogo o subliminalnom nivou komunikacije između partnera. Pluton isto tako, pored Mesečevih čvorova, u uporednim horoskopima, u velikoj meri može pokazati u kojoj meri je neka veza karmička, koliko se zasniva na ljubavnim iskustvima iz prošlih života i šta se između partnera odvija po nekom unapred utvrđenom sudbinskom scenariju.

Za one koji osećaju uticaj retrogradnog Plutona u svojoj natalnoj karti, moguće je da su u njihovoj nesvesnosti dublje ugrađene regenerativne snage koje primoravaju totalno preoblikovanje svesnosti i koje se ne mogu lako izneti na videlo. Slično retrogradnom Uranu ili Neptunu, retrogradni Pluton može fokusirati svoje transformišuće snage na stanja koja su već uspostavljena kod pojedinca u prošlosti. Pojedinac se nesvesno odupire tome da mu njegovo svesno ja i drugi ljudi pomno ispituju njegove unutrašnje negativnosti. Sputavanjem ovih energija i nepronalaženjem prikladnog ispustnog ventila za njih, duboke uznemiravajuće napetosti mogu potkopati zdravo funkcioniranje psihe. Ponekad, takve visokonaponske emocionalne šupljine mogu se bolje kanalisati kroz stanja, dubokog sna, živopisne snove ili različite oblike izmenjene svesti ( često izazvane hemijskim stimulansima ). Očita poteškoća u nalaženju pravog ispusnog ventila za Plutonsku snagu mogla bi podstaknuti razvoj neuobičajenih fobija, destruktivnih emocionalnih kompleksa, morbidnih pritisaka, fiksiranih želja i širokog dijapazona perverzija. Premda često nesvesno, pojedinac može imati strah od toga da će ga njegove mračne strane nadjačati i jedino se može osećati sigurnijim kad stvarno poznaje njihovu prirodu.

 

POGLEDAJTE: ZAPANJUJUĆA ISTINA O ASTRALNOJ PROJEKCIJI I LUCIDNIM SNOVIMA

 

Međutim, za samosvesnijeg pojedinca, retrogradni Pluton predstavlja priliku da istražuje duboko unutar sebe i da otkrije i ispita korenske uzročne faktore bilo kojih prepreka ( karmički dugovi ) koje pojedinac može imati. On ga može osposobiti za dubinsko razumevanje samog sebe zbog ovoga, plus može mu dati neverovatan uvid u delovanja nesvesnog.


Milana Đurašinov

Autor: Milana Đurašinov

Ukoliko želiš da saznaš više o astrologu i tarot tumaču klikni ovde

Da pozoveš Milana Đurašinov klikni

POZOVI

Za sve reklamacije, informacije, sugestije, pohvale i kritike, mozete se obratiti na broj telefona 0112073703 ili putem E-maila office@oneclick.rs

Korisnik dobija uslugu tiumačenja horoskopa, numerološko i tarot tumačenje vazno za posao, ljubav i druge segmente života.
Navedeni sadržaj nije dozvoljen za uzrast ispod 18 godina.
Radno vreme call centra : svaki radni dan 09-17h.
Slanjem poruke na astro sms servis prijavljuješ se na nedeljni horoskop koji izrađuje Dušan Veličković po ceni od 120 dinara sa pdv-om po horoskopu.
Ako ne želiš da dobijaš nedeljni horoskop u sms poruci napiši STOP i pošalji na broj 1298 (cena odjave za MTS je 15,6 dinara, a za VIP i Telenor 3,6 dinara).
Korisnik će biti preplaćen na servis do trenutka odjave sa servisa.
Korisnik slanjem SMS poruke automatski daje saglasnost za prijem besplatnih poruka reklamnog karaktera od strane Pružaoca usluge. U svakom trenutku korisnik se besplatno može odjaviti sa servisa besplatnih poruka slanjem ključne reči STOPB na broj 4404. Broj možete pozvati sa fiksnog telefona i mobilnih telefona u MTS i VIP mrežama.
Korisnik nakon pozivanja broja sa dodatnom vrednošću i povezivanja veze biva informisan o ceni koja se jasno saopštava na govornom automatu i ukoliko u toku datog saopštenja pozivalac izvrši prekid veze, tarifiranje usluge neće biti započeto. Korisnik pozivom automatski daje saglasnost za prijem besplatnih poruka reklamnog karaktera od strane Pružaoca usluge.
Reklama je objavljena u ime kompanije OneClick Solutions sa sedistem u Beogradu.


Ostavite komentar